EAASI z udziałem OPEGIEKA

Data publikacji: 13.06.2019

Kilka wiodących firm na europejskim rynku fotolotniczym zjednoczyły się, aby utworzyć nowe stowarzyszenie promujące korzyści z wykonywania pomiarów lotniczych  dla szerszego sektora – komercyjnego i rządowego. Podobnie jak w zamyśle utworzenia działalności MAPPS w Stanach Zjednoczonych (krajowe stowarzyszenie firm w dziedzinie geodezji, danych przestrzennych i systemów informacji geograficznej), 6 czerwca zostało utworzone Europejskie Stowarzyszenie Przemysłu Lotniczego (EAASI), a wkrótce potem odbyło się pierwsze spotkanie Zarządu Stowarzyszenia. Obecni byli Simon Musäus, senior vice president COWI, który został wybrany na Prezesa EAASI, Andre Jadot, Prezes Eurosense i nowo mianowany wiceprezes oraz Rachel Tidmarsh, Prezes Bluesky International wyznaczona na stanowisko skarbnika stowarzyszenia. Obecni byli także członkowie-założyciele: Giovanni Banchini, Prezes CGR SPA, Aicke Damrau, Prezes GeoFly, Klaus Legat, kierownik regionalny firmy Vermessung AVT oraz Florian Romanowski, Prezes OPEGIEKA w Elblągu, Członek Zarządu EAASI, który komentuje: „branża fotolotnicza w Europie postanowiła zrzeszyć się i wyjść „z ukrycia”. Magazyny zawodowe, media branżowe w ogólności, poświęcają wiele uwagi, a przez to promocji pozyskaniu danych z powietrza, w szczególności przez drony, jak również satelity. Branża fotolotnicza, która „de facto” wykonuje lwią część pozyskania danych z powietrza, które znajdują rozległe zastosowanie w wielu miejscach gospodarki: geodezji, topografii, systemach informacji przestrzennej, ochronie środowiska etc., jest traktowana „po macoszemu”. Czas to zmienić. Mamy taką wolę poprzez pracę z naszymi przyszłymi członkami i nie tylko dla ich korzyści, ale w konsekwencji dla całego sektora publicznego i komercyjnego.

WIĘCEJ www.eaasi.eu