V KONFERENCJA MORSKA

Data publikacji: 10.09.2022

Komunikat nr 2

Zbliża się koniec realizacji pierwszego etapu budowy Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną, potocznie nazywanego PRZEKOPEM – jednej z najgłośniejszych inwestycji ostatnich lat w Polsce. Problem przekopu Mierzei Wiślanej istnieje właściwie tak długo jak istnieje problem elbląskiego portu. Przekop Mierzei Wiślanej i wytyczenie nowej drogi wodnej, łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską, to ogromne wyzwanie hydrotechniczne. Aby zrealizować tak dużą i skomplikowaną inwestycję sięgano po rozwiązania unikatowe w skali Polski i Europy – oczywiście z pomocą GEODETÓW!  Dlatego po 50 latach od powołania KOMISJI MORSKIEJ w SGP oraz po 25 latach przerwy organizowana jest przez gdański oddział SGP

V KONFERENCJA MORSKA

w formie 2 dniowego spotkania naukowo-technicznego z symboliczną nazwą: „Od Estów po Wyspę Estyjską, czyli jak przekop zbudowano”, które ma przybliżyć inżynieryjne pomiary wysokiej precyzji podczas geodezyjnej obsługi budowy infrastruktury tej inwestycji. W poszczególnych prezentacjach zostaną przedstawione historyczne aspekty Mierzei Wiślanej, uwarunkowania podjęcia decyzji o budowie przekopu, a w zasadniczej prezentacji geodeci z firmy GEO-BOR z Gdańska [http://geobor.pl], którzy jako pierwsi rozpoczęli prace na przedmiotowej inwestycji i jako ostatni zakończą pomiarami powykonawczymi, zaprezentują stosowane metody i techniki prac prowadzonych na lądzie jak również na wodzie.

Do pobrania:  Karta uczestnictwa_WORD  i/lub  Karta uczestnictwa_PDF

Szczegółowy program konferencji zostanie opublikowany w komunikacie nr 3

KOMITET ORGANIZACYJNY: Ewa Borucka, Maksymilian Chirek, Tomasz Jewsienia, Barbara Kaczmarczyk, Irena Mislisz, Florian Romanowski, Ryszard Rus, Zbigniew Rynkiewicz, Jan Szczygielski, Andrzej Żylis.