Zmarł Zbigniew KOZIARZ [1930-2022]

Data publikacji: 04.10.2022

Kolega Zbigniew urodził się 29 stycznia 1930 r. w Sanoku. Absolwent Oddziału Matematyczno-Fizycznego Gimnazjum im. Królowej Zofii w Sanoku. Maturę zdał w roku 1948. Szkoła wyższa: Politechnika Warszawska Wydział Hydrografii – inż. hydrograf (1952). Pracę zawodową w hydrografii rozpoczął w 1952 roku. Zawodowo związany z Biurem Hydrograficznym w Gdyni przez 35 lat. Długoletni szef Wydziału Pomiarów w Biurze Hydrograficznym Marynarki Wojennej w Gdyni, gdzie dosłużył się stopnia komandora. Na emeryturze od 1986 r. W latach 1991-2004 pełnił funkcję prezesa Towarzystwa Rozwoju i Upiększania Miasta Sanoka (które przekształcił w Towarzystwo Przyjaciół Sanoka i Ziemi Sanockiej).

W Stowarzyszeniu Geodetów Polskich od 1960 roku – założyciel Koła Hydrograficznego w Gdyni przy Biurze Hydrograficznym Marynarki Wojennej. W latach 1964-1986 członek Zarządu Oddziału SGP w Gdańsku. Wpółzałożyciel Komisji Morskiej SGP, której był przewodniczącym w latach 1972-1986. W kadencji 2007-2010 członek Sądu Koleżeńskiego ZO SGP w Gdańsku. Aktywny członek Koła Seniorów gdańskiego oddziału SGP, m.in. organizator wycieczki technicznej na okręty Marynarki Wojennej w 2018 roku.

Uhonorowany ZŁOTĄ Honorową Odznaką SGP  w 1974 r. oraz wyróżniony dyplomem „Zasłużony Senior SGP” w 2016 r.

Zmarł 29 września 2022 r. Uroczyste, ostatnie pożegnanie 12 października 2022 r. o godz. 11:00 w kaplicy centralnej Gdynia Oksywie Cmentarz Marynarki Wojennej.

– Aktywny członek Koła Seniorów, pełen pogody ducha, poczucia humoru, ciepła i serdeczności. Dopóki zdrowie mu dopisywało uczestniczył w spotkaniach Seniorów i uświetniał te spotkania prezentowaniem swojej twórczości pisarskiej, szczególnie w trakcie obchodów rocznic z okazji 3 Maja i 11 listopada. Na spotkaniu Prezesów Stowarzyszeń przy Komisji Seniorów NOT uczciliśmy Jego pamięć minutą ciszy. Zbyszku, będzie nam Ciebie brakowało. Cześć Jego Pamięci!

– Na zawsze będzie w naszej pamięci, jako uśmiechnięty, życzliwy i skromny Druh, z ogromnym poczuciem humoru. R.I.P.

ŻEGNAJ PRZYJACIELU! – Spoczywaj w Pokoju! – Rodzinie i bliskim składamy wyrazy głębokiego współczucia.

Koziarz Zbigniew